Visie, missie en strategie
Stichting Ela is in 2010 opgericht en heeft haar deuren op 1 januari 2015 geopend in de Gemeente Kampen. De doelstelling van de stichting is:
De begeleiding, ondersteuning en/of behandeling van mensen met een (verstandelijke) beperking, waarbij de zorg wordt bekostigd vanuit de WLZ, voortkomend uit een overeenkomst met Zorgkantoor Zilveren Kruis Regio Zwolle. Stichting Ela heeft een WTZi toelating, afgegeven door het ministerie van VWS. Daarnaast is Stichting Ela gecontroleerd door de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ, voortaan IGJ vanwege de fusie met de inspectie van de Jeugdzorg). Wij hebben een BOPZ status, afgegeven door het ministerie van VWS na akkoord van de IGJ.
Missie
Stichting Ela biedt hoogwaardige ondersteuning aan cliënten met een verstandelijke beperking gecombineerd met een psychiatrische aandoening. Niet het probleemgedrag van de cliënt staat centraal, maar zijn/haar competenties of mogelijkheden dus wat hij of zij wel kan. Wij willen de plek zijn waar moeilijk plaatsbare cliënten op een prettige manier kunnen wonen voor de rest van hun leven. Geen verhuizingen meer of vastgelopen situaties.
Deze visie is gemeengoed van de medewerkers als professionele ondersteuners van Stichting Ela. Zij geven handen en voeten aan de uitwerking van de ondersteuningsvisie. Professionele ondersteuning is methodisch. Het ondersteuningsplan is hierbij een hulpmiddel.
Het uitgangspunt van Stichting Ela is dat mensen met een beperking zo gewoon mogelijk kunnen leven. Net als ieder mens willen zij hun eigen leven en eigen huis hebben, afgestemd op hun woonbehoefte. Stichting Ela biedt zorg, ondersteuning en behandeling voor mensen met een beperking en een psychiatrische aandoening. Onze zorg past bij hun wensen, gericht op de cliënt.
Kernwaarden
De missie van Stichting Ela kenmerkt zich door de volgende kernwaarden:
Verbondenheid
Geborgenheid
Respect
Verantwoordelijkheid
Gedragsgericht
Onvoorwaardelijk
Visie
Wij zijn van mening dat cliënten beter tot hun recht komen in een prikkelarme omgeving, waar zij zich kunnen bewegen. Niet beperkt door onder andere overprikkeling en verleiding door de (normale) samenleving. Het vergroten van de regie over hun eigen leven is een belangrijk speerpunt in onze visie en methodiek. Dit is een van de redenen dat wij werken vanuit het Triple C principe. Dit willen wij bieden met een kleinschalig wooninitiatief in een landelijke omgeving. De prikkels van buitenaf worden opgezocht indien dit wenselijk is. De organisatie betrekt de verwanten van de cliënten actief in de bedrijfsvoering, door nauw samen te werken met de clientenraad.
Werkwijze
De ondersteuning van Stichting Ela is gericht op normalisering en stabilisering, waarna de ontwikkeling van de cliënt vanzelf volgt. Voortdurend wordt gezocht naar de mogelijkheden tot ontplooiing en integratie. Hierbij worden de grenzen uitdrukkelijk bewaakt. Persoonlijke doelen moeten haalbaar zijn en de cliënt moet zich altijd veilig en geborgen voelen.
Methodisch werken
Stichting Ela biedt ondersteuning en zorg vanuit een specifieke methodiek, toegespitst op de doelgroep. De medewerkers worden specifiek geworven op basis van kennis en expertise in de methodieken Triple C, Heijkoop en het sociaal competentie model. Deze inhoudelijke kennisontwikkeling houden wij actueel door specifieke scholing aan te bieden.
Doordat wij ons niet vastpinnen op één methodiek, kunnen wij beter ‘meeveren’ met de cliënt. Hierdoor zijn wij in staat om sneller in te spelen op gedragsveranderingen.
Afstemming op verschillende levensfasen
Een verstandelijke beperking is een handicap voor het leven. Dat betekent dat de meeste cliënten lange tijd van de ondersteuning van Stichting Ela gebruikmaken. Soms een heel leven lang. Een kind heeft andere begeleiding nodig dan een tiener. En een jongvolwassene heeft heel andere mogelijkheden dan een oudere. De Stichting heeft als taak te kijken welke veranderingen een cliënt doormaakt en welke nieuwe kansen of beperkingen er ontstaan. De ondersteuning die wordt geboden, verandert gedurende de levensloop voortdurend. Het doel van Stichting Ela is steeds de juiste afstemming hierin te vinden.
Aandacht voor de omgeving
Bij de ondersteuning is er niet alleen oog voor de cliënt, maar eveneens voor zijn familie, vrienden, bekenden, buren en (andere) hulpverleners. Al deze relaties spelen een belangrijke rol in het welzijn van de cliënt. Het is voor de cliënt van belang dat er samenhang is tussen alle ondersteuningsactiviteiten en zijn of haar sociale omgeving.
Persoonlijk Ondersteuningsplan
Iedere cliënt krijgt de ondersteuning zoals overeengekomen tussen de cliënt en/of de wettelijke vertegenwoordiger en de Stichting, hetgeen wordt vastgelegd in het Ondersteuningsplan. De voortdurende dialoog met de cliënt (en/of zijn/haar wettelijke vertegenwoordiger) is van wezenlijk belang bij het tot stand komen van het Ondersteuningsplan. Het plan is toekomstgericht, het gaat uit vanuit een bepaald perspectief. Er is aandacht voor wat de cliënt wil. Welke wensen zijn er nog, waar wil de cliënt zich in ontwikkelen, wat kan er toe bijdragen dat de kwaliteit van leven verbetert? Het doel van het Ondersteuningsplan is samen met de cliënt de benodigde ondersteuning en dienstverlening schriftelijk vast te leggen en in de uitvoering te bewaken (hoofd-, werk, -behandeldoel en acties). Het plan geeft aan hoe de ondersteuning op basis van wederzijdse afspraken tussen de cliënt en de zorgaanbieder is afgesproken. Met de cliënt wordt het Ondersteuningsplan jaarlijks geëvalueerd en bijgesteld. Meerdere keren per jaar zal er een verkorte evaluatie plaatsvinden om continu in beweging te blijven.
Wij maken signaleringsplannen op maat. Hiermee maken wij zeer concreet wat er precies gebeurt bij een cliënt (gedrag, nonverbaal, verbaal), wat laat hij of zij zien en hoe gaan wij als begeleiding hiermee om. Door de coachende manier van samenwerken wordt het begeleidingsteam scherp gehouden. Onderling zal er veel ruimte zijn voor feedback en zelfreflectie.
Multidisciplinaire samenwerking
Hoewel de cliënt het vertrekpunt is van de ondersteuning, betekent dit niet dat er aan alle mogelijke vragen kan worden voldaan. Vanuit ervaring en deskundigheid heeft de organisatie de verantwoordelijkheid te zeggen wat het beste voor de cliënt is. Om een optimaal leef- en werkklimaat voor de cliënt te realiseren, is multidisciplinaire samenwerking tussen gedragsdeskundigen, artsen en overige zorgondersteuners noodzakelijk. Stichting Ela heeft zelf toegang tot een gedragswetenschapper, psychiater, weerbaarheidstrainer, verpleegkundige en bewegingsagoog. Eventuele andere specialismen wordt extern ingehuurd zodra dit nodig is. Dit zorgt voor lage overheadkosten.